Składniki

  • 1 opakowanie sałaty lodowej Eisberg
  • 25 dkg ziemniaków do ugotowania
  • 5 dkg miękkiej kiełbasy lub salami
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 + 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka  wody
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Gotuj ziemniaki w mundurkach. Podczas gotowania wymieszaj składniki sosu i odstaw. Pokrój kiełbaskę na małe kawałki na patelni o nieprzywierającej powierzchni, a następnie podsmaż ją na średnim ogniu, potrząsając nią. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ziemniaki będą gotowe, obierz je, gdy są jeszcze gorące, za pomocą kuchennego ręcznika, i pokrój w kostkę. Wymieszać z dressingiem i pozostawić do ostygnięcia. Sałatę lodową wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku i ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż ostudzone ziemniaki, a następnie pokruszoną kiełbasę.