Składniki

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli

Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:

  • 2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie
z każdej strony. Odkładać na talerz.

Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.