Składniki

  • opakowanie Eisberg Młode listki
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 20 dkg sera feta
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju orzechowego (np. dostępnego w sklepach ekologicznych)
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie

Orzechy włoskie upraż na średniej wielkości suchej patelni, aż zaczną pachnieć, pokrój ser feta w kostkę  i posiekaj tymianek. Następnym krokiem jest przygotowanie sosu sałatkowego. Aby to zrobić, wlej majonez, sok z cytryny, olej orzechowy i musztardę do średniej wielkości miski, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką. Kiedy będzie gotowe, będziemy mieli dwie możliwości. Sałatkę można od razu dokładnie polać sosem lub, jeśli wolisz, polać nim wierzch sałatki podczas serwowania. Nałóż smaczną sałatkę na talerz, posyp ją uprażonymi orzechami włoskimi i kostkami sera, a na koniec posyp sałatkę posiekanymi ziołami.