Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem
Składniki
- 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat Eisberg
- 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski
- 3 łyżki ulubionych pestek uprażonych na suchej patelni
- 2 jajka
- 1-2 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie
Wyłóż sałatę na talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami.
W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę.
Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij jajka do małych miseczek, po czym ostrożnie przelej je do wrzątku. Gotuj przez około 3-4 minuty, po czym przełóż jajka łyżką cedzakową na sałatkę i podawaj.