Składniki

  • 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat Eisberg
  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski
  • 3 łyżki ulubionych pestek uprażonych na suchej patelni
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Wyłóż sałatę na talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami.

W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę.

Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij jajka do małych miseczek, po czym ostrożnie przelej je do wrzątku. Gotuj przez około 3-4 minuty, po czym przełóż jajka łyżką cedzakową na sałatkę i podawaj.