Składniki

  • 1 opakowanie  mieszanki sałat Eisberg
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg Szpinaku Baby Eisberg
  • 5 dkg sera koziego
  • 150 ml bitej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 średnie cebulki dymki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 plasterki boczku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól do smaku, pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozbij jajka, wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i pokrojoną cebulką dymką. Podsmaż szpinak na patelni przez 2-3 minuty, następnie dodaj go do mieszanki śmietanowej. Pokrój boczek, lekko go rozpuść i wymieszaj ze śmietaną. Rozwałkuj ciasto francuskie. Nałóż do wysmarowanych masłem foremek i równomiernie rozprowadź mieszankę śmietankowo-szpinakową. W nagrzanym piekarniku  piec, aż będzie gotowe, około 20–25 minut. Składniki sosu winegret wymieszaj i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.