Mini babeczki ze szpinakiem i zieloną sałatą
Składniki
- 1 opakowanie mieszanki sałat Eisberg
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dkg Szpinaku Baby Eisberg
- 5 dkg sera koziego
- 150 ml bitej śmietany
- 3 jajka
- 2 średnie cebulki dymki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 4 plasterki boczku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól do smaku, pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozbij jajka, wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i pokrojoną cebulką dymką. Podsmaż szpinak na patelni przez 2-3 minuty, następnie dodaj go do mieszanki śmietanowej. Pokrój boczek, lekko go rozpuść i wymieszaj ze śmietaną. Rozwałkuj ciasto francuskie. Nałóż do wysmarowanych masłem foremek i równomiernie rozprowadź mieszankę śmietankowo-szpinakową. W nagrzanym piekarniku piec, aż będzie gotowe, około 20–25 minut. Składniki sosu winegret wymieszaj i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.