Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu „Złota jesień”

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugotować cztery marchewki. 
  2. Wlać do miksera 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu, sałatę lodową Eisberg, ugotowane marchewki, obrane ząbki czosnku, sos sojowy i pieprz. 
  3. Zmiksować, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Wszystko przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać
    i gotować około 3 minuty - ciągle mieszając.
  4. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić i podsmażyć delikatnie na maśle. Następnie posolić, popieprzyć, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając do uzyskania dużej miękkości.
  5. Zupę przelać na talerze. Do każdego dodać na środek łyżkę duszonej cebuli, przybrać przekrojonymi na połowę dwoma pomidorami koktajlowymi, zestrugać twardego sera.

WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):

- 1 woreczek Sałaty lodowej marki Eisberg

- 1 litr rosołu (najlepiej z kaczki)

- warzywa z rosołu (pietruszka, seler, por, marchewka – tylko części korzenne)

- 4 marchewki

- twardy dojrzewający ser kozi lub owczy (tarty na wiórki)

- 1 łyżka jasnego sosu sojowego

- 2 ząbki czosnku

- 2 średniej wielkości cebule

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka przetartych pomidorów

- kilka rodzynek

- 8 małych pomidorów koktajlowych  

- świeżo mielony pieprz,

- sól

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest