Zielone uszka z barszczem

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

250 g mąki

40 g masła

szczypta soli

100 ml wody

1,5 łyżeczki spiruliny

270 g sera typu feta

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

cebula

garść posiekanej pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać. 
  2. Następnie zagnieść suche składniki z masłem. 
  3. Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę. 
  4. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę.
  5.  Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny. 
  6. Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min.
  7.  Całość ostudzić po czym dodać ser,
    natkę pietruszki i doprawić do smaku. 
  8. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm
    placki. 
  9. Wąską szklanką wykrawać okręgi. 
  10. Na środek okręgu kłaść farsz. 
  11. Przykryć drugim okręgiem
    i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. 
  12. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest