Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

CIASTO:

80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

1 jajko

400 ml mleka

300 g mąki pszennej

1 łyżka oleju kokosowego

Szczypta soli

FARSZ:

300 g jarmużu marki Eisberg

½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy

150 g sera feta

2 ząbki czosnku  

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz – wedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę.
  2.  Dodać jajko oraz olej i wymieszać.
  3.  Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron
  4. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. 
  5. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę.
  6.  Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta.
  7.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  8. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. 
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest