Zielone koniczynki z dipem serowym

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

Krakersy:

garść Szpinaku młodego marki Eisberg

120 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml oliwy z oliwek

50 ml wody

szczypta soli

łyżeczka płatków chilli

Dip:

100 g serka topionego

80 g startego sera Gouda

pół szklanki mleka

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki

mały ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krakersy:

  1. Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).
  2. Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki.
  4.  Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. 
  5. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). 
  6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest