Z batatem dookoła świata

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.


INDIE

WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):

Szpinak baby 100 g

puszka ciecierzycy

½ cebuli

ząbek czosnku

łyżka soku z limonki

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki oliwy

łyżeczka czerwonej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

sól

pieprz


MEKSYK

WSZYSKIE SKŁADNIKI (4 porcje):

Finezja mix z roszponką 150 g

pół puszki czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

dojrzały pomidor

połowa czerwonej papryki

mała cebula

sok z połówki limonki

łyżeczka płatków chilli

3 łyżki śmietany

świeża kolendra


Grecja

WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):

Szpinak baby 150 g

ser feta 80 g

4 łyżki jogurtu greckiego

pół szklanki szczypiorku

łyżeczka startej skórki z cytryny

ząbek czosnku

mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)

pieprz

sól

 




Indie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. 
  2. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. 
  3. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. 
  4. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki.
  5.  Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. 
  6. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.


Meksyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. 
  2. Dodać mieszankę Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę. 
  3. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. 
  4. Doprawić soląi pieprzem do smaku.
  5.  Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
  6.  Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.


Grecja

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. 
  2. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty.
  3.  Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. 
  4. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. 
  5. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.


Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest