Świąteczne pierogi ze szpinakiem

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

Składniki na ciasto:

- ½ kg mąki

- 1 szklanka ciepłej wody

- 1 łyżka masła

- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg

200 g sera twarogowego

100 g sera feta

2 ząbki czosnku

łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę.
  2.  Następnie wyrobić elastyczne ciasto.
  3.  Przykryć ściereczką.

Wykonanie farszu:

  1. Szpinak posiekać i zblanszować.
  2.  W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  3.  Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
  4. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. 
  5. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  6.  Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
  7. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest