Wegańskie spring rollsy

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg

papier ryżowy

pół główki czerwonej kapusty

ogórek

2 marchewki

papryka czerwona

listki mięty

200 g tofu

2 łyżki sezamu

2 łyżki sosu sojowego

ząbek czosnku

łyżeczka startego imbiru

pół łyżeczki ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip:

6 łyżek masła orzechowego

4 łyżki sosu sojowego

woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. 
  2. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
  3. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek
    położyć na drewnianej desce. 
  4. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. 
  5. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest