Tagliatelle z pesto z rukoli

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

250 g makaronu tagliatelle

100 g Rukoli mytej marki Eisberg

3 łyżki parmezanu

60 g orzeszków piniowych

ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). 
  2. Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
  3. Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. 
  4. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. 
  5. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest