Szakszuka z mieszanką sałat

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg

3 duże dojrzałe pomidory

1 łyżka masła klarowanego lub oliwy

mały ząbek czosnku

100 g czerwonej papryki

70 g kiełbasy

sól i świeżo zmielony pieprz

szczypta słodkiej papryki

3 jajka

czerwona cebula

świeże pieczywo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2.  Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. 
  3. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. 
  4. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. 
  5. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. 
  6. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). 
  7. Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. 
  8. Podawać ze świeżym pieczywem. 
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest