Sałatka ze szpinakiem młodym i cukinią

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

1 woreczek już umytego Szpinaku młodego Eisberg

2 pomidory

2-3 suszone pomidory

1 średniej wielkości cukinia

Świeży czosnek

1 cebula

80g twardego sera

Dressing

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Pieprz czarny mielony


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Dokładnie umyć pomidory i usunąć szypułki. Pokroić w plastry. Włożyć do salaterki, posolić, pozostawić aby naciągnęły.
  2. Cukinie najpierw umyć a potem odkroić obie końcówki. Następnie przekroić na pół i pokroić w małe plasterki.
  3. Ser pokroić na plasterki i odstawić. Obrać i przekroić cebulę na połówki. Następnie połowę cebuli posiekać w kostkę. Obrać i rozdrobnić ząbki czosnku.
  4. Dressing przygotowuje się łatwo i szybko. Przez kilka minut w salaterce mieszać biały ocet winny z oliwą z oliwek. Następnie doprawić całość solą i pieprzem. Można też dodać świeżo pokrojony szczypiorek.
  5. W salaterce wymieszać liście szpinaku, pomidory, cukinię i cebulę. Następnie dodać ser i dressing. Wstawić sałatkę do lodówki na 2 godziny. W ten sposób bardziej uwydatni się smak sera.
  6. Rozdzielić sałatą na 4 talerze, udekorować ją dodatkowymi kawałkami sera i suszonymi pomidorami.

Użyta mieszanka

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest