Sałatka z szynką parmeńską i wędzonym łososiem

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

1 woreczek umytej sałaty lodowej Eisberg

8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej

4 czerwone cebule

150g cienkich plastrów wędzonego łososia

1-2 łyżki grubo pokrojonych i grillowanych orzechów włoskich

Dressing

200ml majonezu

125ml kwaśnej śmietany

50ml jogurtu naturalnego

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka cukru brązowego

¼ cebuli

2 ząbki czosnku

150g sera pleśniowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotować sos dzień wcześniej, aby aromaty mogły się w pełni uwydatnić. Do średniej wielkości salaterki nałożyć majonez, kwaśną śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny i brązowy cukier. Następnie przez kilka minut mieszać składniki trzepaczką. Dodać rozdrobnioną cebulę i ząbki czosnku. Przed dodaniem sera pleśniowego należy zamienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Doprawić sos według własnego uznania solą i pieprzem. Następnie wstawiamy sos do lodówki na cały dzień.
  2. Wieczorem należy wyjąć sos z lodówki i zostawić go w temperaturze pokojowej.
  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200o  C. Blaszkę wyłożyć folią do pieczenia i ułożyć obok siebie plastry szynki parmeńskiej i podpiekać na chrupko przez około 6 minut. Następnie ostudzić plastry szynki w temperaturze pokojowej. Jak tylko się wystudzą, pokroić przy pomocy nożyczek.
  4. Gdy plastry szynki będą się studzić, obrać czerwoną cebulę i pokroić ją w pierścienie o szerokości 1 cm. Wyjąć blachę, wyłożyć ją nową folią do pieczenia i ułożyć pierścienie cebuli.
  5. Następnie skropić je oliwą z oliwek i piec przez kolejne 5 minut.
  6. Sałatę lodową wymieszać z sosem. Następnie rozłożyć ja na 4 talerzach i rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz cebuli na sałacie. Pokroić wędzonego łososia w szerokie plastry i położyć na sałacie. Przystroić całość orzechami włoskimi.

Użyta mieszanka

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest