Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

150 g Jarmużu marki Eisberg

mała dynia

30 g pestek dyni

100 g sera feta

30 g żurawiny

Dressing:

łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

sól

pieprz

szczypta cynamonu

szczypta słodkiej papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. 
  2. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. 
  3. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. 
  4. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. 
  5. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. 
  6. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. 
  7. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. 
  8. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest