Sałatka z łososiem i kaparami

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

1 woreczek mieszanki sałat Fitness mix

½ ogórka sałatkowego

1 pęczek selera

Kapary

Pesto

4 małe płaty z łososia

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

Dressing

2 łyżki świeżego pesto

8 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki białego octu balsamicznego

½ pęczka kopru

Sól himalajska

Pieprz kolorowy mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotowanie sałatki trzeba zacząć 1 dzień wcześniej. Dzięki temu można zamarynować rybę według własnego gustu. Pokroić łososia w kawałki około 1 cm. Marynata składa się z sosu sojowego i świeżego czosnku. Nanieść marynatę na rybę i wstawić ją na noc do lodówki.
  2. Z ogórka obciąć końcówki. Według uznania można go obrać w całości lub tylko częściowo. Następnie przekroić go na 2 połowy i pokroić na kawałki. To samo należy zrobić z selerem naciowym, po uprzednim umyciu, odcięciu liści i 2 cm końca trzonu.
  3. W celu sporządzenia sosu należy włożyć do salaterki świeże pesto, oliwę z oliwek i biały ocet balsamiczny. Krótko zamieszać wszystkie składniki, dodać pokrojony koper i doprawić solą i pieprzem.
  4. 2/3 sosu wlać do osobnej salaterki, dodać pozostałe składniki, gotową mieszankę sałat, ogórka i selera a następnie powoli wymieszać składniki z sosem. Sałatę rozłożyć na talerzach a obok wyłożyć łososia. Udekorować koprem. Polać pozostałą 1/3 sosu.

Użyta mieszanka

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest