Sałatka z kaszą jaglaną

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix

3/4 szklanki kaszy jaglanej

2 garście żurawiny

2 garście rodzynek

1 łyżka masła klarowanego

1 garść orzechów włoskich

Ćwiartka cytryny i pomarańczy

Dressing

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka soku z pomarańczy

2 łyżki miodu

Do smaku:

Cynamon mielony

Imbir mielony

Sól himalajska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem. Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą. Gotować w 0,5 l osolonej wody na średnim ogniu. Gdy kasza się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać masło, rodzynki i żurawinę. Gotową kaszę doprawić do smaku cynamonem i/lub imbirem. Odstawić do wystudzenia.
  2. Przygotować dressing miksując olej z orzechów włoskich, sok z cytryny, pomarańczy i miód. Doprawić do smaku solą, cynamonem i imbirem.
  3. Wyłożyć na talerz pokrojoną w kostkę kaszę. Dodać gotową bazę mieszanki z kukurydzą i kapustą białą, dekorując kawałeczkami pomarańczy.
  4. Polać sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem i podawać.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest