Sałatka z cukinią i rukolą

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

Garść mytej Rukoli Eisberg

1 cukinia

kilka zielonych oliwek

2 czerwone pomidory

2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu  

Dressing:

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy extra vergine

szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku

szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku

pół łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej

pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. 
  2. Odstawić na ok. 5 minut.
  3.  Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. 
  4. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
  5. Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,a pomidory na połówki. 
  6. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
    i grillować. 
  7. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. 
  8. Sałatkę skropić dressingiem.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest