Sałatka szkolna „Siła i wdzięk”

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI (2 porcje)

1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix z buraczkiem czerwonym firmy Eisberg

2 jajka

2 pomidory średniej wielkości

1 filet wędzonego pstrąga (dwie połówki)

gałązka świeżej bazylii

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy Extra Vergine lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

2 łyżki wody źródlanej/mineralnej

pieprz i sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zawartość woreczka z mieszanką sałat wsypać do miski/salaterki. 
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na ćwiartki.
  3.  Pomidory umyć i pokroić na ósemki, dodać do sałaty razem z jajkami.
  4.  Pstrąga poszarpać palcami i dodać do sałaty. 
  5. Bazylię drobno posiekać, przełożyć do małej miseczki i zalać wodą.  Dolać oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny. 
  6. Następnie dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i ostawić na kilka minut.
  7. Sałatkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i gotowe.

Rada: Jeżeli sałatkę będziemy szykować na później (np. do szkoły na drugie śniadanie), wówczas sos najlepiej przelać do osobnego naczynia i dodać bezpośrednio przed zjedzeniem.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest