Sałatka a’ la grecka z suszonymi pomidorami

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

120g gotowej mieszanki sałat Salsa mix

90g suszonych pomidorów

9 czarnych oliwek

½ czerwonej cebuli

60g sera feta

Dressing

1 łyżka oliwy z oliwek

½ łyżka octu balsamicznego

Pieprz kolorowy mielony

Sól himalajska

Czosnek

Zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Suszone pomidory pokroić w paski. Do tej sałatki nadają się zarówno świeże jaki marynowane pomidory.
  2. Czarne oliwki bez pestek pokroić w cienkie pierścienie. Obrać czerwoną cebulę, przekroić na pół i pokroić w cienkie pierścienie.
  3. Pokroić ser feta w kostki, przyprawić solą i pieprzem. Można też użyć kostek fety zamarynowanych w przyprawionym oleju.
  4. W celu przygotowania dressingu wlać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny do średniej wielkości salaterki i wymieszać oba składniki dodając sól i pieprz. Następnie wycisnąć do sosu świeże ząbki czosnku i doprawić sos świeżymi ziołami prowansalskimi.
  5. Rozłożyć liście zielonej mieszanki sałat na talerze. Dodaj odrobinę dressingu do sałaty, a następnie stopniowo dodawać następne składniki.

Użyta mieszanka

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest