Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

- 1 dynia

- kilka liści Jarmużu marki Eisberg

- 1,5 litra rosołu

- 2 szalotki

- 3 ząbki czosnku

- 400 ml mleka kokosowego

- sól i pieprz

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. 
  2. Czosnek i szalotki drobno posiekać.
  3. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. 
  4. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. 
  5. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. 
  6. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. 
  7. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem. 
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest