Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

4 duże patisony

2 szklanki Jarmużu marki Eisberg

½ szklanki kasza gryczanej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

8 suszonych pomidorów

3 łyżki sosu sojowego

pół szklanki wody

¼ szklanki startego parmezanu

1 łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). 
  2. Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. 
  3. Wydrążyć warzywo, usunąć pestki. 
  4. Miąższ pociąć na drobne kawałki. 
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. 
  6. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory oraz posiekany czosnek. Smażyć całość przez 2 min. 
  7. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. 
  8. Dusić pod przykryciem ok 5 min. 
  9. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). 
  10. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest