Śniadanie mistrzów

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg

pół szklanki Rukoli marki Eisberg

2 jajka

½ awokado

3 łyżki octu spirytusowego

2 litry wody

płatki chili do dekoracji

pieczywo

Dressing:

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. 
  2. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem
    z cytryny i szczyptą soli. 
  3. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka).
  4.  Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała.
  5.  Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty.
  6.  Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. 
  7. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. 
  8. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. 
  9. Całość posypać płatkami chili. 
  10. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest