Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI :

2 jajka

1 i ½ szklanki mleka koziego

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła

pęczek bazylii

szczypta soli

Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:

2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg

100 g sera koziego

1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)

drobno posiekana papryczka chili

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. 
  2. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
  3.  Dodać olej i ponownie zmiksować. 
  4. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
  5. Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. 
  6. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  7. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
    i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. 
  8. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. 
  9. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest