Kremowa soczewica z grzybami i jarmużem

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

100 g Jarmużu marki Eisberg

¾  szklanki zielonej soczewicy

40 g suszonych grzybów

3 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżego tymianku

¼  szklanki białego wina

łyżka sosu sojowego

szklanka bulionu warzywnego

1/3 szklanki mleka kokosowego

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzyby moczyć min. godzinę w zimnej wodzie. 
  2. Opłukać soczewicę i gotować ją 20 minut. 
  3. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę, po zarumienieniu dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól. Smażyć 5 minut po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać soczewicę.
  4.  Następnie całość zalać winem, bulionem, mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszać do zagotowania. 
  5. Na małym ogniu odparować nadmiar wody, aż do zgęstnienia potrawy. 
  6. Na koniec wrzucić jarmuż i gotować jeszcze 3-4 minuty.
  7.  Serwować ze świeżym pieczywem.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest