Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

3 garście Roszponki marki Eisberg

1 mała dynia piżmowa

150 g sera koziego

200 g kaszy pęczak

1 szalotka

2 ząbki czosnku

3 szklanki bulionu warzywnego

garść pestek słonecznika

garść migdałów krojonych w słupki

oliwa

sól

pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
  2.  Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. 
  3. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości - przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  4.  Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
  5.  W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  6. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. 
  7. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię, pokruszony ser kozi
    i roszponkę.
  8.  Całość posypać migdałami i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest