Ciasto szpinakowe

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

Ciasto

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki krupczatki

¾ szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

250 g serka mascarpone

200 g śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja

pestki granatu

borówki amerykańskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie
    i zblendować.
  2.  Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. 
  3. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. 
  4. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  5.  Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. 
  7. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
  8. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech.
  9.  Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. 
  10. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

RADA: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę. 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest