Chatka szpinakowo - łososiowa

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

Ciasto:

80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

2 szklanki mąki pszennej

4 duże jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Nadzienie:

300 g śmietankowego serka kanapkowego

50 g sera feta

150 g łososia wędzonego w plastrach

Sól

Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Szpinak zblendować na gładką masę. 
  2. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. 
  3. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
  4.  Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180°C piekarnika – piec około 25 minut. 
  5. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
  6. Prostokąty posmarować  (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia.
  7. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. 
  8. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. 
  9. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest