Moc zielonych listków czyli dlaczego warto jeść Sałatę

W obecnych czasach taka  opinia jest już dalece nieaktualna. Różnorodność i dostępność odmian sałaty pozwalają nam na zgłębienie wiedzy na jej temat. Jej odmian jest  tak wiele bo do wyboru mamy: endivie, rzymską, lodowa, lollo  rosso,roszponke, rukole czy szpinak. Ta lista zielonych produktów nie dość, że cieszy nasze oczy i podniebienie, to przede wszystkim zapewnia  nam pełną gamę dobroczynnych właściwości i składników odżywczych. Jednym   z argumentów, który przemawia za jej drogocennym znaczeniem, jest  fakt, iż jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Zielone listki  składają się bowiem głównie z wody i błonnika, który daje poczucie  sytości i poprawia trawienie, a tym samym wspomaga przemianę materii.  Zielone liście to także bogactwo składników  mineralnych (zwłaszcza  potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza) oraz witamin (szczególnie  witaminy A, C, E, karotenu, kwasu foliowego,  chlorofilu, karotenoidów  oraz antyoksydantów). Te ostanie mają wpływ na  stan naszych włosów i  paznokci oraz chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolno  rodników. Z kolei chlorofil ma właściwości  bakteriobójcze, przez co  wspomaga odporność organizmu. Kolejną zaletą jest jej korzystny wpływ na  układ nerwowy oraz na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka.  Niespodziewanie sałata pełni rolę antydepresanta, udowodniono bowiem że  jej regularne spożywanie wycisza i ułatwia zasypianie. 

Więc pozostaje tylko chrupać!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Pinterest